De Franse president François Hollande dreigt protesten in het land te verbieden vanwege het eerdere geweld in Parijs.
Eerder riep premier Manuel Valls de vakbond CGT al op geen protestmarsen meer te organiseren in Parijs. De linkse bond demonstreert al dagen in de hoofdstad tegen een nieuwe arbeidswet.
De premier zei dat deze bond zich ambivalent opstelt tegenover de ‘casseurs’. Dat zijn volgens hem groepen jonge gemaskerde relschoppers die op grote schaal vernielingen aanrichten en de protesten als dekmantel voor hun vernielzucht gebruiken.
Dinsdag vernielden ze ruiten van een kinderziekenhuis, wat in heel het land tot grote verontwaardiging heeft geleid. Valls zei dat de CGT onverantwoordelijk is met de betogingen waar volgens hem “relschoppers rondlopen die politieagenten zouden willen doden”.
Hij beklemtoonde ook dat hij de tekst van de arbeidswet niet verandert. De tekst is volgens Valls al een compromis dat is voortgekomen uit overleg met grotere vakbonden dan de extreemlinkse CGT. De vakbond vertegenwoordigt naar schatting drie procent van de Franse werknemers.
Wetgeving
De Franse arbeidswetgeving is gecompliceerd en biedt een ruime en gedetailleerde bescherming aan de werknemers. Ze regelt ook extra betalingen zoals ontslagvergoedingen of een dertiende maand en vrije dagen. Verder speelt de collectieve arbeidsovereenkomst die met bonden wordt afgesproken een belangrijke rol.
De regering wil de rol van de cao en de bonden terugdringen en de arbeidswet eenvoudiger maken. Dan zouden werkgevers meer mensen aannemen. Maar volgens de CGT ondermijnt de hervorming enkel de rechten van werknemers en moeten die straks meer werken voor minder loon.