‘Vrouw van dader bloedbad Orlando wist van plan’

De vrouw van Omar Mateen wist dat haar man van plan was een aanval uit te voeren op een homoclub in Orlando. Ze heeft Mateen zelfs een keer naar de locatie van de schietpartij gereden, omdat hij er een kijkje wilde nemen. Ook was ze erbij toen hij wapens en een holster kocht.

Tegen de recherchedienst FBI heeft Noor Mateen gezegd dat ze hem probeerde om te praten. De autoriteiten overwegen de vrouw aan te klagen voor het niet melden van de voorbereiding aan de politie, meldt de Amerikaanse nieuwszender NBC News dinsdag.

Zondagochtend rond 2.00 uur schoot de 29-jarige Mateen in homoclub Pulse in Orlando 49 mensen dood, 53 anderen raakten gewond. Mateen schoot met een automatisch geweer en een pistool willekeurig in het rond. De schutter werd bij een vuurgevecht gedood door een arrestatieteam.

Bar
Mateen zou geen onbekende zijn in de homogemeenschap. Anonieme bronnen bij de autoriteiten melden dat de schutter actief was op het netwerk van Grindr, een datingapp voor homoseksuelen.

Hij zou meerdere homo’s hebben benaderd. Een van hen, Cord Cedeno, liet weten dat hij vaker in de club was te vinden. Zeker vier mensen die regelmatig naar de club gaan, hebben gezegd Mateen te hebben herkend.

Kritiek
Van de gewonden liggen nog zes personen in kritieke toestand in het ziekenhuis. Het totaal aantal personen dat in het ziekenhuis nog verzorgd wordt ligt op 27.

Mateen was bekend bij de FBI en stond op een lijst met IS-sympathisanten. De federale dienst heeft hem twee keer ondervraagd, maar het onderzoek naar Mateen werd gesloten.

De FBI sprak Mateen ook in een onderzoek naar een Amerikaanse zelfmoordterrorist. Moner Mohammad Abu-Salha blies zichzelf op in Syrië en bleek een kennis te zijn van Mateen, beiden gingen naar dezelfde moskee, meldde het hoofd van de Senate Intelligence Committee, dat over veiligheid gaat.

Volgens de Republikeinse senator Richard Burr was Mateen zelf geen onderwerp van onderzoek. De FBI wilde puur de achtergrond van Abu-Salha in kaart brengen.