Den libanesiska diasporan är upprörd: Vi är mer än Tabbouli-älskare

Tabboule voting
Source: 123rf.com

Författare: Marlene Sabeh

Beslutet att avbryta de sex diasporas parlamentets platser och gå upp på valdagen från 8 maj till 27 mars fick hela den libanesiska diasporan att känna upprördhet. Ända sedan diasporan fick rösträtt i de libanesiska parlamentsvalen från utlandet, som beviljades av president Michel Aoun och (då) utrikesminister Gebran Bassil (FPM) 2017, blev de mer engagerade i att hjälpa sitt hemland, förbättra dess ekonomi och delta i dess politiska beslutsfattande.

Faktum är att lagen hade inkluderat ett 16:e distrikt för utlandsstationerade (utöver de traditionella 15 i Libanon) som tillåter dem att ha sex parlamentsledamöter från Australien, Nordamerika, Sydamerika, Europa, Afrika och Asien. Den 19 oktober beslutade dock majoriteten av Libanons politiska eliter att ändra rösträtten och minska disporans rätt att representera i det libanesiska parlamentet till att bara rösta i sina (libanesiska) distrikt. Många utvandrare blev upprörda över detta beslut, särskilt efter att parlamentsledamoten Pierre Bou Assi (LF) hade gjort att de diasporans rätt att representeras minskat genom att konstatera att libaneser som bor utomlands mest är intresserade av Kibbeh och Tabbouli, och inte är särskilt bekymrade över politik och röstning.

Påståendet att diasporan kommer att rösta på 128 riksdagsledamöter är helt enkelt propaganda. Enligt den ändrade lagen kommer utomlands stationerade endast att kunna välja kandidater i sina (libanesiska) distrikt, och inte alla 128 som det påstås felaktigt. Att flytta fram datumet till den 27 mars skapar dessutom ett nytt hinder i kalla länder där dåligt väder kan avskräcka väljarna från att utöva denna patriotiska rättighet, förutom att datumet infaller under den kristna fastan. Valet hade tidigare varit planerat att äga rum under maj månad (preliminärt den 8: e), närmare sommaren – EFTER påsk och den heliga månaden Ramadan (fastemånad för muslimer).

Många tjänstemän propagerar för att datumet den 27 mars är en framgångsrik uppmaning till “tidiga val”. Anmärkningsvärt är det faktum att oavsett datum då val hålls kommer riksdagsperioden inte att förkortas alls, inte ens med så mycket som en dag. Därefter är de föreslagna ändringarna inget annat än ett försök att kontrollera valets bana och äventyra rättigheterna (och rösterna) för miljontals libanesiska som bor utomlands.

Även om president Aoun har befogenhet att lägga in sitt veto mot detta beslut, kan samma parlament upphäva hans beslut efter en tid – en typisk minskning av presidentens makt till följd av Taef-avtalet från 1990. Dessutom har den fria patriotiska rörelsen (FPM) uttryckt sin avsikt att överklaga dessa förändringar till konstitutionsrådet för att återställa utlandsexats rättigheter.

Under tiden vacklar diasporan inte. När de väntar på ett slutgiltigt avgörande och ett bestämt valdatum fortsätter de att registrera sig i hopp om att replikera (och överträffa) 2018 års röstupplevelse från utanför Libanon.

Mer från författaren (på engelska)