Richard Merjan, eerste Libanese kajakker op de Olympische Spelen.

Richard Merjan kwalificeerde zich voor de Olympische spelen in Rio de Janeiro te Brazilië (05-21 augustus 2016), vanwege zijn goede prestaties in de categorie C1 Kano-Kajak discipline.  Dit bewerkstelligde hij tijdens de Asia Championships die in juni in Japan werden gehouden.

Afgelopen juni ontving Richard Merjan een `Wild Card´ (uitnodiging) van de Internationale Federatie van Kanovaren (ICF). Deze Wild Card ontving hij wegens zijn goede resultaten van het huidige seizoen, met name voor de 9e discipline tijdens de Aziatische kampioenschappen die in april in Toyama te Japan werden gehouden.

Achtergrond

Zijn uitstekende prestaties leidden ertoe dat Richard Merjan de eerste nationale vertegenwoordiger mag zijn van zijn land van herkomst, het land van de ceders (Libanon), tijdens de Olympische winterspelen. Een prachtige beloning voor degene die het beste resultaat dateert uit 2010 behaald tijdens de Aziatische spelen in Guanzhou (China). Hierbij behaalde een plaats in de finale van de Slalom C1.

Ter voorbereiding wordt de Libanees opgeleid voor twee maanden, mei tot en met juli, op de Olympische baan in Rio de Janeiro. Richard Merjan streeft naar perfectie en heeft voorbereidende training gevolgd in Pau te Frankrijk.

Onlangs nam Richard Merjan deel aan twee rondes van de World Cup. De eerste vond plaats in Seu van Urger waar hij eindigde als 51ste  en de tweede vond plaats in Pau waar hij eindigde op de 44ste plaats. De atleet vordert in zijn techniek en zal zeker niet als figurant deelnemen in Rio de Janeiro.

Kajakker in hart en nieren

Richard Merjan is half Libanees en geboren en getogen in Australië. Hier behaalde hij zijn Bachelor’s Degree in Arts and Commerce op de Deakin Universiteit in 2012. Hij begon op elf jarige leeftijd met het kanovaren op de Ivanhoe Grammar School.  Het is vermeldenswaard dat de beste Australische kajakkers van dezelfde school zijn.

Het PB-programma

Richard Merjan treed 7 augustus op om 17:30 in Parijs ter gelegenheid van de aftrap mannen slalom serie. In het geval van kwalificatie zal de Libanese kampioen spelen in de halve finale. Deze vind plaats op dinsdag 9 Augustus om 18:30. De finale staat twee uur later gepland.

Wat is de Kano-Kajak slalom?

De slalom wedstrijden vinden meestal plaats op een wildwater stadion of een circuit die gebouwd is op een rivier.

Het circuit  bevat 18-25 deuren die gemarkeerd zijn door gekleurde vellen. Deze vellen kunnen wit groen of wit en rood zijn. De deuren gaan over een afstand van minimaal 250 meter met een maximum van 400 meter. Afhankelijk van de kleur van de deur, moet de route worden genomen in wit en groen of wit en rood. Het circuit moet gevolgd worden in de volgorde van de weergegeven getallen. Het circuit moet tenminste 6 deuren bevatten en deze moeten een tijd benaderen van 90 seconden.

De competitie vind plaats in twee getimede shifts. Wanneer een concurrent een deur raakt of als hij een poort mist volgen er sancties. Deze sancties bestaan uit 2 punten per getroffen deur of 50 punten als hij een poort mist. De som van sancties worden omgezet in seconden en toegevoegd aan de tijd van de deelnemers.

De slalom maakte zijn intrede op de Olympische spelen te München in 1972.