13 October 1990 in fotos

27 jaar later blijft deze vreselijke dag van zaterdag 13 oktober 1990 voor veel Libanese een diepe wond die nog nooit helemaal gesloten is. Op die dag viel het Syrische bezettingsleger het laatste vrije gebied binnen dat het nog steeds tegengesteld heeft, waardoor zijn greep op Libanon werd afgerond. Militaire en politieke controle die vijftien lange jaren zou duren.

Ik ontmoette hier archiefbeelden en het is belangrijk om te ontdekken of herontdekken, vooral omdat de rebel General Michel Aoun dan, verslagen door het Syrische leger en vluchteling in de ambassade van Frankrijk met dwang verblijf,voor de weg naar de ballingschap.Vandaag Generaal Michel Aoun is de president van de Libanese republiek.

Op 12 oktober 1990, in de late namiddag, probeert een schutter onder de menigte op de binnenplaats van het presidentieel paleis van Baabda General Aoun te vermoorden. Het mist het doel en breekt snel door soldaten van het leger. In de vroege avond richtte de generaal zijn aanhangers en vroeg hen rustig naar huis, omdat de bombardementen op verschillende fronten waren hervat. Wat de lente van Baabda heette, leefde zijn laatste uren.

Op de ochtend van 13 oktober, kort voor 7 uur, werd het Syrische offensief gelanceerd. Het is van ongekend geweld en wordt gevolgd door de massamoord van hele eenheden van het Libanese leger en veel burgers. Het idee van een vrij, soeverein en democratisch Libanon werd in bloed gebroken.

Zodra het nieuws over de invasie zich verspreidde naar de Libanese diaspora, trokken honderden Libanese hun ambassade in Parijs binnen en vroegen ze om een ​​noodvergadering van de VN-Veiligheidsraad. Tevergeefs De Syrische bezetting Libanon, beleefd Pax Syriana, had de zegen van de gehele internationale gemeenschap ontvangen. De demonstranten worden door de Franse militairen van De straten gedwongen om weg te gaan.

Een week na de nederlaag werd Dany Chamoun vermoord met zijn vrouw Ingrid en twee van zijn kinderen, Tarek (7 jaar) en Julian (5 jaar). Alleen babyTamara, zal aan de mordenaars miraculeus ontsnappen. De terreur tijd van de bezetting was begonnen.

Wat mij betreft, zoals ik eerder schreef, vergeet ik nooit de tranen van vaders, moeders, zonen en dochters op het moment van overgave. Ik zal nooit vergeten de soldaten van het Libanese leger die waren vermoord terwijl ze gevangen waren. Ik zal nooit de stilte van de dood vergeten die de toetreding van de Syrische troepen naar de presidenten huis in Baabda vergezelde. Ik zal nooit vergeten de schieten van de soldaten van de bezetting in de lucht uit vreugde toen de invasie voorbij was.

Ik zal nooit de donkere uren van die dodelijke dag vergeten, en de nacht zonder sterren die op ons viel. Ik zal de 15 jaar die volgden nooit vergeten. 15 jaar onderdrukking, georganiseerde plundering, geïnstitutionaliseerde corruptie. Ik zal nooit de angst, woede, verdriet,en de dood vergeten. Ik zal nooit 13 oktober 1990 vergeten.