Olympische Spelen voor Gabrielle Douaihy, een eerste deelname om ervaring op te bouwen.

Gabrielle Douaihy zal Libanon in de categorie van de 400meter vrije slag vertegenwoordigen. Laten we eerst een kijkje nemen in het leven van een jonge kampioene.

Geboren in 1999, de zwemster Gabrielle zal met haar 17jarige leeftijd deel nemen aan haar eerst Olympische Spelen, na het behalen van een wild card, uitgereikt door de internationale zwemfederatie(FINA). Zij is 1 van de 5 atleten die Libanon gaat vertegenwoordigen op de Spelen.

Het volstaat te zeggen dat haar kans om te winnen in Rio zeer klein zal zijn, maar dat is voor de Libanese niet belangrijk. Uiteraard zullen de Spelen een buitenkans zijn om haar ervaring te verrijken en een kans om het op te nemen tegen de beste zwemsters van de wereld.

Wie is Gabrielle Douaihy?

Op jonge leeftijd werd de wereld al een cariere beloofd, omdat ze al op 17jarige leeftijd de nationale scene domineert evenals de rest van de arabische scene. Ze komt van een sportieve familie, zus Christelle heeft ook mee gedaan aan de nationale competitie. Gabrielle heeft ook verschillende titels verdiend en recordhouder van meerdere records in Libanon. Zilver op de 1500m vrije slag in dubai 2015. De zwemmer houd sinds 20maart 2016 ook het record van de 1500m vrije slag in Libanon met een tijd an 17min en 39seconden. Ze heeft ook haar prestatie voor de vrijeslag 200m van 2min6seconden sins 21mei 2016. Voor de 100m vrije slag heeft ze sinds 22mei 2016 een tijd an 59sec.

Wat is de vrije slag zwemmen?

Vrije slag is een wedstrijdcategorie in de zwemsport. In deze categorie zijn er geen verplichtingen. Met andere woorden: iedere deelnemer aan een wedstrijd op de vrije slag kan de stijl (slag) kiezen die hij of zij prefereert. In de praktijk kiezen vrijwel alle zwemmers echter voor de borstcrawl, omdat deze voor de meesten de snelste zwemslag is. In een wisselslag-estafette of bij de persoonlijke wisselslag moet het vrije slag gedeelte gezwommen worden in om het even welke stijl behalve de rugslag, schoolslag of vlinderslag, maar ook daar wordt meestal borstcrawl gekozen

Als de vrije slag wordt gezwommen in wedstrijdverband worden er een aantal regels gehanteerd door de scheidsrechter.

* Deelnemers starten van het startblok, ook als ze de rugslag zwemmen;

* De zwemslagen hoeven niet aan de regels te voldoen;

* Tijdens de baan mag er op de bodem worden gestaan, mits hierop niet wordt gelopen of hiervan afgezet wordt; * Na start of keerpunt dient ten hoogste na 15 meter een deel van het hoofd het wateroppervlak te doorbreken;

* Het keerpunt dient met enig lichaamsdeel te worden aangeraakt.

Van alle slagen kent de vrije slag verreweg de meeste wedstrijdonderdelen:

* 50 meter vrije slag

* 100 meter vrije slag

* 200 meter vrije slag

* 400 meter vrije slag

* 800 meter vrije slag

* 1500 meter vrije slag

* 4×100 meter vrije slag (estafette)

* 4×200 meter vrije slag (estafette)