Slaagt een van de negen Libanese atleten in Rio de Janeiro na 36 jaar een Olympische medaille naar huis te brengen?

Normaal gesproken rustig en ondergedompeld in een onverwachte verdoving, de belegering van de Libanese Olympisch comite (LOC) werd bruist van opwinding op 9 juni. Een veelheid van Libanese en Arabische journalisten hadden de persconferentie van de heer Jean Hammam (LOC voorzitter) van de aankondiging en de samenstelling van de Libanese delegatie die de Atlantische Ocean kruist in augustus.

Als meningte er was, was het omdat, voor het eerst sinds 1980, Libanon heeft Reele kans op schijnt, en waarom niet, het verdienen van een of zelfs vele Olympische medailles dat kunnen wij. Op zijn minst zal Libanon concurerend te zijn in een hoog niveau internationaal sportevenement bekeken door niet minder dan 3 miljard mensen over de hele wereld is. Voor een land van 10.452 km² en 4 milioen bewoners, dit is zeker van belang.

Dus, wie zijn deze atleten dat zulke gepasioneerde aandacht roepen van die sport journalistes.

Verre van een leger van de Verenigde Staten die wil het verzenden 555 atleten naar Rio of China en het verzenden van 416 gedelegeerden, zal de Libanese delegatie van 9 atleten en 20 trainers en een veelvoud aan ambtenaren (goede gewoonten niet te veranderen….) vast te houden.

De topsporters zijn: de marathon loper Chirine Njeim, die zal op haar 3de Olympic.
De Asia kampioenschap schermen Mona Shaito.
De Judoka Nasif Elias winnar van vele internationale toernooien en Azie vice-champ.
De winnar van de ping-pong kwalificatietoernooi in Hong-Kong,Mariana Sahakian.
De schutter Ray Bassil, gerangschikt eerst in de weereld in “shoot val”.
De zwemmers Gabrielle Doueihy en Anthony Barbar.
De kayakist Richard Merjan, 6de op het continentaal niveau.
De sprinter Ahmad Hazer ooit beschoud als grote hoop voor de Aziatische atletiek.

Hoewel de kans grijpen van een medaille zijn slank voor onze atleten in Rio games, we hebben een legitime hoop op medailles voor Nasif en Ray Bassil. Anderen zoals Mona Shaito, konden op hun best, maken ze de verrassing en gaan ver in de competitie. In ieder geval zouden we ze niet minder dan dat te wensen!

Steun van de overheid

Als we kunnen inzetten op goede prestaties van onze atleten, het is omdat, anders dat getalenteerde, zijn ze zeer goed fysiek en mentaal voorbereid.

Eenmaal is geen gewoonte, de Libanese concurrerende atleten in het Rio spellen hebben geprofiteerd, sinds het begin van het seizoen, van een aangepaste follow-up en de voorbereiding dankzij de financiele steun van het Olympische Comite Libanese… een historische eerste keer in Libanon!

Dit is niet genegeerd tijdens de persconferentie als de heer Jean Hammam verklaarde:
“Het LOC is het bereid om alle inspanningen die nodig en het welzijn van de gekwalificeerd atleten in Rio volledig te steunnen in de hoop dat ze medailles gaan oogsten”.

Als voorbeeld de kayakist Richard Merjan was in staat om twee maanden (mei en juni) aan het trainnen op de Olympische cursus om de zwakke punten te verbeteren. Hij is op dit moment het perfectioneren van zijn fysieke en mentale voorbereiding op Pau in Frankrijk.

Een roemrijk verleden

De Libanese delegatie die naar de Olympische spelen in een paar dagen begint, in staat zal zijn het schrijven van geschiedenis, 36 jaar na Hassan Bechara Olympische bronze medaille in de categorie van Grieks-Romeins worstellen in moskou won.

3 andere medailles zijn gewonnen door de Libanese kampioenenin het moderne tijdperk van de Olympische Spelen:

– Helsinki 1952 Zakaria Chehab en Khalil Taha respectievelijk geoogst het zilver en bronzen medailles in de Grieks-Romeins worstelen in het licht en mid-medium gewichtsklassen.
– Munchen 1972, Mohamad Traboulsi verdiende de middelzware zilveren medaille in gewichtheffen.

Om op te merken, Libanon maakt steeds deel uit van het selecte 15 landen die nooit verdiend Olympic Gold! Dit, ondanks volhardende Libanese deelname sinds de spelen van Berlin in 1936. Hopelijk onze atleten zullen deze vloek te breken deze zomer in Brazilië.

Uitzonderlijke dekking

De redactie van de Libanese diaspora websites Odiaspora.org en RPL France zullen samen jullie zo dicht mogelijk bij onze negen fantastische ambassadeurs tijdens de Olympische periode tot stand te brengen. Op de top van het ontdekken van deze kampioenen, zullen we all onze inspanningen om jullie hun prestatie te laten volgen via dag tot dag exclusieve uitzending te zetten.
Houdt u er rekening mee dat deze Olympische dekking beschikbaar in verschillende talen op de Odiaspora.org website zal zijn.

Het programma van de Libanese Atletes

Onze negen nationale helden in actie op de volgende data en tijden (alle tijde zijn in de GMT-1-indeling, NL tijd):

– Mariane Sahakian (ping-pong): zaterdag 6 augustus om 02:00 uur;
– Ray Bassil zondag 7 augustus om 2:00uur;
– Richard Merlan (kano-kajak): zondag 7 augustus om 5:30 uur;
– Gabriella Doueihy (400 meter vrij slag zwemmen): zondag 7 augustus om 7:35uur;
– Nasif Elias (judo):dinsdag 9 augustus om 3:00 uur;
– Mona Shaito (fleuret):woensdag 10 augustug om 1:30 uur;
– Anthony Barbar (50 m vrij slag zwemmen): donderdag 11 augustus om 6:00 uur;
– Chirine Njeim (marathon): zondag 14 augustus om 1:40 uur;
– Ahmad Hazer (110 horden): dinsdag 16 augustus om 1:40 uur.