Met de vrijlating van Hariri, wat is de volgende stap van Saudi-Arabië?

Saoedi-Arabië en andere Arabische ministers van Buitenlandse Zaken hielden op zondag een spoedvergadering in Caïro om te praten over de confrontatie met Iran en het Libanese verzet Hezbollah, waarvan de Arabische bondgenoten beweren dat ze zich bemoeien met hun interne aangelegenheden.

Regionale spanningen zijn toegenomen tussen Saoedi-Arabië en Iran over de onverwachte aftreden van de Libanese premier Saad al-Hariri en na een escalatie in het conflict in Jemen.

Bovendien hebben de Libanese president Michel Aoun en de oudere Libanese politici in de buurt van Hariri Saoedi-Arabië gegrepen om Hariri te laten gijzelen en hem te dwingen af ​​te treden. Saudi-Arabië en Hariri hebben beiden deze beschuldigingen ontkend. President Aoun weigerde echter Hariri’s ontslag en eiste zijn terugkeer naar Libanon; Hariri keerde eind dinsdag terug naar Beiroet en woonde samen met president Michel Aoun de militaire parade van de onafhankelijkheidsdag bij.

Op donderdag publiceerde de New York Times een interview met de Saoedische jonge kroonprins, bekend als “MBS”, waarin hij zei dat Saoedi-Arabië zijn macht zal gebruiken om een ​​groeiende Iraanse invloed in de Arabische wereld te stoppen. De ‘opperste leider van Iran is de nieuwe Hitler van het Midden-Oosten’, vertelde MBS de krant. “We willen niet dat de nieuwe Hitler in Iran herhaalt wat er in Europa is gebeurd in het Midden-Oosten te gebeuren. ”

Het grootste twistpunt tussen Riyad en Teheran is Libanon, waar hun rivaliteit speelt in de dagelijkse politiek. Saoedi-Arabië beschuldigde Iran en het Libanese verzet Hezbollah van het bedreigen van het leven van de Libanese premier Saad Hariri, waarop Iran zei dat Riyad Hariri had gedwongen af ​​te treden en hem onder huisarrest te plaatsen.

De piek in spanningen valt samen met de nieuwe anticorruptiesanering van prins Mohammed, die eerder deze maand ongeveer 200 elites waaronder prinsen, ministers en zakenmagnaten zag arresteren of ontslaan.

De zuivering heeft onzekerheid veroorzaakt bij bedrijven die kunnen leiden tot kapitaalvlucht of ontsporingsinspanningen, zeggen experts, op een moment dat het koninkrijk probeert om broodnodige investeringen aan te trekken om een ​​langdurige olietoename te compenseren.

Na twee weken onrust veroorzaakt door de plotselinge actie van MBS, wat zal het lot zijn van de regio in dit Saoedi-Iraanse conflict? De tijd zal het leren.