Damascus ontvangt voor eerst in jaren humanitaire hulp

Voor het eerst in vier jaar is er humanitaire hulp gearriveerd in de Syrische hoofdstad Damascus. Medewerkers en trucks van het Rode Kruis en zusterorganisatie Rode Halve Maan kwamen woensdag spullen brengen aan de slachtoffers.

In de vrachtwagens zaten onder meer voedingsmiddelen, verzorgingsproducten en medicijnen voor de samenleving in Harasta, bestaande uit ongeveer 10.000 mensen. Harasta ligt in het oosten van Damascus.

Eind vorige maand werden op verschillende plekken in Syrië afspraken gemaakt tussen de strijdende partijen over het staken van de gevechten. Dat begon in de omgeving van Damascus en vervolgens kwamen er bestanden in het noorden van de kustprovincie Latakia en in Aleppo.

Hulp
Ook werd er tijdens een bijeenkomst van de International Syria Support Group dinsdag afgesproken dat er meer humanitaire hulp aan de slachtoffers in Syrië moet worden geleverd.

De Syrische burgeroorlog brak uit in 2011 en heeft aan meer dan 260.000 mensen het leven gekost. In 2011 had Syrië naar schatting 23 miljoen inwoners, maar de helft is inmiddels ontheemd, gevlucht of verdwenen.

In Damascus vonden er de laatste dagen ook weer gevechten plaats. De gevechten tussen jihadisten kostten aan meer dan vijftig mensen het leven.