Libanon lijdt intimidatiepogingen om Libanese gastransactie met Rusland te annuleren.

Libanon lijdt intimidatiepogingen om gastransactie met Rusland te annuleren – Libanese FM
Libanese minister van Buitenlandse Zaken Gebran Bassil
De Libanese minister van Buitenlandse Zaken, Gebran Bassil, heeft gezegd dat er momenteel een anti-Libanon-campagne in het Midden-Oosten is, gericht op het “intimideren” van zijn land en het dwingen om een ​​gezamenlijk gasproject met Rusland op te geven.
Beiroet heeft bepaalde moeilijkheden ondervonden bij zijn eigen inspanningen om de regio te “stabiliseren”, zei de Libanese minister van Buitenlandse Zaken vrijdag, voorafgaand aan zijn gesprekken met de Russische tegenhanger, Sergey Lavrov in Moskou. Hij onthulde dat Libanon vóór de huidige crisis “bijna aan een drempel stond van het allereerste contract om schaliegasvelden te ontwikkelen met … Russische bedrijven.” Echter, een campagne om de deal te hinderen “onder verschillende voorwendsels” is nu aan de gang, beweerde hij.

Lees verder
Saoedische minister van Buitenlandse Zaken Adel al-Jubeir © Faisal Al Nasser ‘genoeg is genoeg’: Riyad roept Hezbollah op om amid ‘agressieve’ Iraanse acties te ontwapenen
“Sommige landen proberen bepaalde troepen te gebruiken om het hoofd van Libanon te verwijderen”, zei hij.

“Dezelfde troepen die de oorlog in Syrië ontketend hebben en degenen die terroristen voeden, proberen nu Libanon te beschadigen”, zei Bassil in een interview met het persbureau Interfax. De minister voegde toe dat hij niet zou specificeren welke landen die strijdkrachten vertegenwoordigen.

Beweren dat een “campagne om Libanon te intimideren” was gelanceerd, Bassil zei dat Beirut hoopt dat Moskou haar inspanningen gericht op “het leveren van een evenwicht tussen de krachten” in de regio zou intensiveren. Rusland heeft altijd een “grote rol” gespeeld in de strijd tegen het terrorisme en de-escalerende conflicten, voegde hij eraan toe.

“We rekenen op verdere bilaterale samenwerking, en ook op [werken] aan andere kwesties, waaronder het herstellen van [vrede] in Syrië,” vertelde Bassil aan Ruslands senior diplomaat. Sergej Lavrov zei dat Moskou staat voor het oplossen van Libanese kwesties met wettelijke middelen, maar zonder bemoeienis van buitenaf. Beklemtoond dat Rusland de “soevereiniteit, eenheid en territoriale integriteit van Libanon” volledig steunt, zei het hoofd van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken dat “het belangrijkste” voor het land in het Midden-Oosten is om kwesties “door middel van dialoog” op te lossen en de belangen van iedereen in overweging te nemen leidende politieke krachten.

Eerder deze maand nam de Libanese premier Saad al-Hariri abrupt ontslag in een verrassingsaankondiging tijdens een bezoek aan Saoedi-Arabië. De politicus beschuldigde Iran en de in Hezbollah gevestigde groep Hezbollah ook van een ‘verlangen om de Arabische wereld te vernietigen’. De rol van Riyadh in de aanhoudende Libanese politieke crisis blijft onduidelijk, maar de president van Libanon, Michel Aoun, heeft verklaard dat Hariri wordt “vastgehouden” door de Saoedi’s.

Riyadh heeft gezegd dat haar beleid een reactie is op Iraanse ‘agressie’, maar beweerde dat Hariri’s ontslag zijn eigen beslissing was. De Saoedische minister van Buitenlandse Zaken Adel al-Jubeir verklaarde dat het koninkrijk had besloten actie te ondernemen naar aanleiding van wat het het steeds agressievere gedrag van Teheran in de regio noemde, met name in Jemen en Libanon. Hariri zelf schreef vrijdag op sociale media dat hij in Saoedi-Arabië was gebleven “voor overleg over de toekomstige situatie in Libanon en zijn betrekkingen met de Arabische regio”, waarbij hij alle andere vermoedens “geruchten” nasynchroniseerde.

LEES MEER: Volgende stop, Parijs! De vreemde reis van Saad Hariri in Libanon

In een nieuwe draai deze week, werden plannen onthuld voor Hariri om Saoedi-Arabië voor Frankrijk te verlaten voordat ze naar Beiroet reisden. De Libanese politicus heeft de uitnodiging van de Franse president Emmanuel Macron geaccepteerd, die volhield dat het geen aanbod was tot politieke ballingschap. Op vrijdag, het Elysee Palace aangekondigd dat Macron op 18 november Hariri zal ontmoeten.

Beiroet hoopt dat Hariri na zijn Franse bezoek zal terugkeren naar Libanon, zei Bassil vrijdag. Benadrukkend dat “de hoofdtaak” nu is om te zorgen voor een veilige terugkeer van de politicus zonder enige voorwaarden en beperkingen op zijn vrijheid, zei het hoofd van het Libanese ministerie van Buitenlandse Zaken dat Hariri een definitief besluit zou moeten nemen over berusting terwijl ze aanwezig was in Beiroet.