Ahmad Hazar: Een sprinter die terug komt van ver

De libaneze sprinter Ahmad Hazar zal voor de 2e keer deelnemen in Rio voor de Olympische Spelen na 2012 in Londen, dankzij de wildcard(uitnodiging).

Enige tijd geleden had Ahmad Hazar nog nooit aan gedacht om deel te nemen aan de Olympische Spelen in Rio, die op 5augustus zal beginnen. Inderdaad, de voormalige basketballer werd in 2013 veroordeeld voor dopinggebruik en geschorst voor alle nationale en internationale evenementen.

Zijn carriere zou beeindigd kunnen worden, maar Hazar is niet het type dat de handdoek in de ring gooit. Bij zijn terugkeer in de competitie van 2016 won hij het libanese kampioenschap atletiek.

Zijn prestatie is niet onopgemerkt gebleven bij de internationale atletiek federatie (IIAF). Enkele dagen later ontving hij dan een wild card voor de Spelen.

Is Ahmad Hazar klaar om deel te nemen en te kunnen concurreren in Brazilie nadat hij 3 wereld toernooien heeft gemist? Het antwoord hierop zullen we dinsdag 16 augustus te weten komen.

Wie is Ahmad Hazar?

Ahmad Hazar is een van de meest getalenteerde sprinters. Op 26jarige leeftijd heeft hij maar liefst 8 records op zijn naam staan voor Libanon. Zelfs als hij het podium niet haalt op de Spelen, is hij er op uit om het record te verbreken van 13,87seconden van juni 2013.

Het Olympisch record is in handen van Aries Merrit met 12,80 sec op de memorial van Dam in 2012 in Brussel. Echter heeft Merrit zich niet kunnen kwalificeren voor de Spelen en zal zijn titel dus niet kunnen verdedigen.

Ahmad Hazar straalde in het verleden ook op verschillende toernooien, zoals in 2008, in Amman, Jordanie. Hier won hij de gouden medaille van de arabische championship. In 2011 behaalde hij de 5e plaats in Boekarest, en ook op de middelandse zee spelen in Mersin, Turkije, in 2013.

Programma van Hazar in Rio.

De Libanese kampioen van de 110m horden zal starten op dinsdag 16 augustus om 01:40 AMT. Mocht hij zich kwalificeren voor de halve finale dan begint die de volgende dag op hetzelfde tijdstip. De finale staat gepland op woensdag 17 augustus om 03:40 AMT.

Wat is 110m horden?

De 110 meter horden is een onderdeel binnen de atletiek dat uitsluitend door mannen wordt gelopen. Vrouwen lopen 100m horden. Sinds de Olympische Spelen van 1896 is de 110 m horden een olympisch onderdeel. Over de afstand staan tien horden verdeeld met een hoogte van 1,067 meter (3½ feet). De eerste horde staat 13,72 meter (15 yards) van de start en daarna staan alle hordes 9,14 meter (10 yards) van elkaar af. De hordes zijn zo gemaakt, dat ze omvallen als je ze raakt. Dit is toegestaan, zolang een omgevallen horde de tegenstander niet hindert.