Beiruts hamnexplosionen – Frankrike bidrar med återuppbyggande av Sursock Museum

Sursock museum windows
The museum's colourful stained-glass windows were obliterated last August. They will now be recreated by Lebanese artist Maya Husseini with glass donated by a French construction company. Photo: Rowina Bou-Harb

En ”allians av solidaritet” har involverat ett nätverk av franska institutioner och företag i Sursock-återuppbyggnadsarbetet. Centre Pompidou i Paris håller på att restaurera ett sönderrivet porträtt av Nicolas Sursock av Kees van Dongen – ett av 57 verk i museets samling som skadades av explosionen – medan byggandet multinationella Saint-Gobain donerar det glas som behövs för fönster och andra byggmaterial.

Museet fick en leverans förra veckan av munblåst glas från Verrerie Saint-Just, en Saint-Gobain-verkstad som är det sista företaget i Frankrike som använder den traditionella glasframställningsmetoden. De donerade glasarken kommer att användas av den libanesiska målade glaskonstnären Maya Husseini för att återskapa de röda, blåa och gula Sursock-fönstren, som hon noggrant återställde 2015.

Mer är här