VN-chef wil wereldwijde oplossing voor opvang vluchtelingen

De komst van vluchtelingen is uitgegroeid van een regionaal naar een mondiaal probleem waar alle landen in de wereld een oplossing voor moeten vinden. Dat zegt hoofd van de VN-vluchtelingentak UNHCR Filippo Grandi tegen de BBC.
Er moeten meer landen helpen dan het kleine aantal dat nu met de problematiek te maken heeft. “Gewoonweg mensen wegduwen werkt niet”, zegt Grandi maandag.

De VN-chef wees op het feit dat Syrische vluchtelingen ook in Oost-Azië en de Cariben aankloppen voor asiel. “Dit is een globaal probleem geworden en daarom moeten we gezamenlijk reageren.”

Vooralsnog wordt echter 80 tot 90 procent van de wereldwijde vluchtelingen opgevangen door een kleine groep landen. Slechts minder dan 1 procent van de 20 miljoen vluchtelingen is opgevangen door een ander land dan de gebruikelijke landen, zoals bijvoorbeeld Europese landen als Duitsland. Ondertussen zijn meer mensen dan ooit geteld die op de vlucht zijn voor conflicten en andere ontberingen.

Disbalans
Grandi wil daarom dat de vluchtelingen meer verspreid worden “omdat er anders een disbalans tussen de landen ontstaat die kan zorgen voor afwijzingen, het sluiten van grenzen en uiteindelijk in het falen van onze verantwoordelijkheid om de vluchtelingen te helpen”.

Het vernieuwde vluchtelingenakkoord tussen Europa en Turkije is een stap in de juiste richting, maar Grandi wil dat er grotere stappen gezet worden.

“We zijn ons bewust van de globale vluchtelingenstromen, die al uit meer dan 60 miljoen mensen bestaat, plus alle mensen die om andere redenen emigreren, zoals om economische redenen. Dat vraagt om een andere manier van investeren die de hulp van iedereen vereist.”

Grandi is zich ervan bewust dat een oplossing om een “lange en moeilijke discussie vraagt”, maar voegde daaraan toe dat simpelweg grenzen sluiten en mensen weigeren geen duurzame oplossing is.

NUweekendZie ook: Dit staat in het vluchtelingen-akkoord dat de EU sloot met Turkije