Man die politiestel doodde in Frankrijk had meer doelwitten

De man die maandagavond in de Franse plaats Magnanville een politiestel om het leven bracht, had een lijst met meerdere doelwitten. Daarop staan onder andere mensen die voor de politie werken en journalisten.

Dat zegt de Franse aanklager François Molins dinsdag op een persconferentie.

De lijst werd aangetroffen in het huis waar de moorden plaatsvonden. Er staan politiemedewerkers, journalisten, publieke figuren en rappers op. Er werden geen namen genoemd door Molins.

De dader, die is geïdentificeerd als Larossi Aballa, is door de politie gedood. Hij bleek bij de autoriteiten bekend als crimineel en als jihadist. Hij werd in 2011 opgepakt en later veroordeeld wegens het werven van jihadisten die naar Pakistan zouden gaan.

Aballa had zich recent via sociale media tot aanhanger van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) uitgeroepen.

IS stelde al snel dat de aanslag werd uitgevoerd door “een strijder van IS”. De Franse autoriteiten beschouwen het als een terroristische daad.

Mes
Volgens Molins wist Aballa dat de 42-jarige politiechef die hij met een steekwapen vermoordde, een hele goede politieman was.

De agent was in burger en op weg naar huis toen hij rond 20.30 uur in de buurt van zijn woning in Magnanville, ten noordwesten van Parijs, door de man werd belaagd met een mes.

De dader nam vervolgens de vrouw, die ook werkte voor de politie, en zoon van de politieman in hun huis in gijzeling. De speciale politie-eenheid RAID maakte rond middernacht een einde aan de gijzeling. In de woning werd het levenloze lichaam van de vrouw van de agent gevonden. Zij is gewurgd. Het 3-jarige zoontje van het echtpaar is gered.

De man heeft een twaalf minuten durende video van zijn daad op Facebook gezet.

De Franse politie heeft dinsdag drie mannen aangehouden die worden verdacht van betrokkenheid bij de zaak. Welke rol zij hebben gespeeld is niet duidelijk. Eerder werd er gesproken van twee arrestaties.