Olympische Spelen. Anthony Barbar of een uitdaging voor de jeugd?

Net als zijn landgenote Gabrielle Doueihy, zwemt Barbar de 50m vrij. Ze maken beide deel uit van een groep atleten die een uitnodiging hebben ontvangen voor de Spelen in Rio.

Zijn volledige naam is Anthony John Barber. Hij is zeker niet de meest ervarene zwemmer van Libanon, maar op het moment wel de meest talentvolle van zijn generatie.

Ditmaal heeft die libanese Zwemfederatie gekozen om te vertrouwen op de jeugd met hun talent ipv te kiezen voor ervaring, zoals bijvoorbeeld Wael Kobrossly die vier jaar terug in Londen heeft gewonnen.

Anthony Barber draagt een grote verantwoordlijkheid. Hij mag de verwachtingen niet teleurstellen en hoewel het belangrijk is om een medaille te winnen zal hij op zijn minst zijn persoonlijke record moeten breken op de 50m, reden genoeg dus om de wedstrijden te volgen.

Wie is Anthony Barbar?

Nog geen 20jaar oud, en nu al de zwem ster van de universiteit van oklahoma. Hij heeft een lijst van onderscheidingen en genoeg deelnames in internationale competities zoals de Aziatische Spelen in 2014 in Zuid Korea, en zelfs de wereldkampioenschamp in 2015 in Rusland , waar hij het Libanese record voor de 50meter vlinderslag heeft behaald met 24,88seconden. Op dat zelfde kampioenschap behaalde hij ook een tijd van 24,31 seconden op de 50meter vrije slag. Om op de Spelen in Rio te kwalificeren voor de finales al die waarschijnlijk onder de tijd van 22,50sec moeten zitten.

Het wereldrecord van discipline word sinds 2009 gehouden en is in handen van de Braziliaan Cezar Cielo, met een tijd van 20,91 seconden.

Wij zwemmen gemakkelijker de vlinderslag dan vrijeslag zwemmen. De zwemmer van mont-la-sale in Libanon, won in mei 2015, de kwalificatie 50meter vlinderslag, in Mexico voor het WK. In een toernooi van de universiteit in 2016 is Anthony Barbar 2e gerangschikt voor de speedo champion series. Enkele weken later werd hij weer 2e op het toernooi van de universiteit South Sectionale. Dit toont aan dat het onze atleet niet aan ritme ontbreekt.

Het programma van Anthony in Rio.

Deze gebeurtenis vind plaats gedurende 3 dagen van 11 tot 13 augustus. Donderdag 11 augustus om 18.00 begint het toernooi. De volgende dag vind de halve finale plaat om 03.00. Tot slot staat de finale gepland op zaterdag 13 augustus ook om 03.00. Dat wil zeggen dat je of lang op moet blijven of vroeg op moet staan om de wedstrijd te kunnen volgen.

Wat is de vrije slag zwemmen?

Vrije slag is een wedstrijdcategorie in de zwemsport. In deze categorie zijn er geen verplichtingen. Met andere woorden: iedere deelnemer aan een wedstrijd op de vrije slag kan de stijl (slag) kiezen die hij of zij prefereert. In de praktijk kiezen vrijwel alle zwemmers echter voor de borstcrawl, omdat deze voor de meesten de snelste zwemslag is.

In een wisselslag-estafette of bij de persoonlijke wisselslag moet het vrije slag gedeelte gezwommen worden in om het even welke stijl behalve de rugslag, schoolslag of vlinderslag, maar ook daar wordt meestal borstcrawl gekozen

Als de vrije slag wordt gezwommen in wedstrijdverband worden er een aantal regels gehanteerd door de scheidsrechter.

 • Deelnemers starten van het startblok, ook als ze de rugslag zwemmen;
 • De zwemslagen hoeven niet aan de regels te voldoen;
 • Tijdens de baan mag er op de bodem worden gestaan, mits hierop niet wordt gelopen of hiervan afgezet wordt;
 • Na start of keerpuntdient ten hoogste na 15 meter een deel van het hoofd het wateroppervlak te doorbreken;
 • Het keerpunt dient met enig lichaamsdeel te worden aangeraakt.

Van alle slagen kent de vrije slag verreweg de meeste wedstrijdonderdelen:

 • 50 meter vrije slag
 • 100 meter vrije slag
 • 200 meter vrije slag
 • 400 meter vrije slag
 • 800 meter vrije slag
 • 1500 meter vrije slag
 • 4×100 meter vrije slag (estafette)
 • 4×200 meter vrije slag (estafette)