Upprördhet som den libanesiska diasporan förolämpade, rösträtten utspädd, kvotkvinnan avskaffad och kristna missgynnade

Libanons diaspora förlörar rätten att rösta
Libanons diaspora förlörar rätten att rösta

Det växer ilska och upprördhet i Libanon och utomlands när den nuvarande härskande klassen gjorde ändringar i Libanons reformistiska vallag som resulterade i att de libanesiska expatriaterna rösträtt utspäddes, en kvinnlig kvot i Libanon avskaffades samtidigt som de förolämpades i processen.

”De är bara dekoration” sades om libaneserna som bor utomlands; “Allt de vet om Libanon är Tabouli, Houmous, Sfeeha och Kibbeh” sa MP Pierre Abou Assi från “Lebanese Forces” parti. Detta var den låga debattnivån under ett hett parlamentariskt möte som gjorde ändringar av den reformistiska vallagen som antogs 2017.

VARFÖR BÖR LIBANESISKA DIASPORA HAR RÄTT ATT RÖSTA?

Libanon, liksom Italien och Irland, har fler av sina medborgare som bor utanför landet än inuti. Sedan slutet av 1800-talet har libaneserna utomlands stöttat sina familjer tillbaka i Libanon och senaste uppskattningar visar att de årligen bidrar med cirka 7 miljarder dollar till den libanesiska ekonomin. Under de senaste två åren har detta tredubblats med tanke på den förlamande ekonomiska situation som grep landet på grund av korruptionen.

År 2017 föreslog och lyckades då utrikesminister Gebran Bassil driva igenom en lag som tillåter den libanesiska diasporan att rösta för första gången i landets historia. Detta föreskrev att libaneserna utomlands skulle rösta i de 15 valkretsar som de kommer från (och registrerade sig i) för valen 2018; detta var inte idealiskt utan en början och vad han lyckades få genom parlamentet vid den tiden. Lagen förklarade vidare att varje kontinent år 2022 skulle kunna rösta på sin egen parlamentsledamot som skulle representera dem i Libanons parlament. Det skulle finnas ett 16: e valdistrikt bestående av 6 parlamentsledamöter (utöver de 128 parlamentsledamöterna i Libanon) som representerar libaneserna i Australien, Nordamerika, Sydamerika, Europa, Afrika och Asien.

En sådan lag skulle ge mer betydelse för väljarna som bor utomlands att få sina intressen representerade i Libanons parlament (ungefär som den italienska modellen som ger deras expats 8 MP och 4 senatorer). Rädd för att ge väljarna makt, har den korrupta härskarklassen röstat för att ändra denna lag och återgå till att utspäda sina röster i de 15 lokala distrikten i Libanon.

“Som en libaneser som bor utomlands, vad bryr jag mig om att rösta på en parlamentsledamot för att fixa en väg i en by jag aldrig har varit på”, sa C.M. en utlänning som inte vill identifieras. Hon fortsatte med att säga ”vi har frågor om arv, medborgarskap och personlig status som bara en MP som representerar oss härifrån kan ta upp. Jag tycker det är kränkande när de säger att vi kan rösta på 128 parlamentsledamöter, libaneserna i Libanon röstar bara på parlamentsledamöterna i deras distrikt och inte alla 128. De måste tycka att vi är lika dumma som deras blinda anhängare när de försöker sälja oss den här raden. ”.

KVINNAKVOTERING NER

Det fanns många förslag som lagts fram för att ha en kvot för kvinnlig representation på minst 26 platser reserverade för kvinnor i Libanons parlament med 128 platser. Även detta sköts ner omedelbart av de flesta partier utom Free Patriotic Movement under ledning av Bassil som stödde förslaget.

Jag tycker det är kränkande när de säger att vi kan rösta på 128 parlamentsledamöter, libaneserna i Libanon röstar bara på parlamentsledamöterna i deras distrikt och inte alla 128. De måste tycka att vi är lika dumma som deras blinda anhängare när de försöker sälja oss den här raden.

MP Inaya Ezzeddine uttryckte nyligen avsky för den korrupta härskarklassen för att avfärda hennes förslag om större inkludering i Libanons parlament. Hon uttryckte till och med bestörtning på sitt eget parti, Amal -rörelsen ledd av miljardären före detta krigsherren Nabih Berri för den fientlighet de visade ett sådant förslag.

INTE BARA LIBANESISKT UTOMLÅNGT

I Libanon måste väljarna resa till byn eller hemorten där de är registrerade så att de kan rösta på valdagen. Människor som bor eller arbetar i huvudstaden Beirut eller andra större städer måste resa i timmar för att komma till vallokalen de är registrerade i. Lösningen som föreslogs i 2017 års lag (som inte gick igenom då och igen misslyckades med att få rösterna nu ) var att inrätta röstande ”megacenter” runt befolkade städer i landet, där väljarna inte behöver resa i timmar bara för att uttrycka sin demokratiska rättighet. Det är som om de korrumperar härskarklassen inte vill att folk ska uttrycka sina åsikter vid valrösterna genom att torpedera detta förslag.

KRISTNARNA MOTFARADE IGEN

Traditionellt hålls val runt maj och juni i Libanon; detta är mot slutet av våren och början av sommaren. Det är den mest idealiska tiden då vädret är milt; människor tar pauser från jobbet och sommarlovet börjar. År 2018 hölls val den 6 maj och den här gången var datumet för valet 2022 den 8 maj. Detta var i synnerhet av hänsyn till Ramadan (den muslimska fastemånaden) som slutar runt den 1 maj.

Det som är chockerande är att den korrupta härskande klassen ändrade valdatumet till den 27 mars utan att någon sådan respekt visades för de inhemska kristna i Libanon eftersom deras fastan (40 dagars fasta och bön) är från den 2 mars till den 14 April.

”Jag kan inte tro på co-existensens land och efter alla våra krig kan vissa fortfarande inte respektera varandras tro. Min största chock är hur vissa kristna partier röstade för att denna lag och datum skulle ändras, säger M.K, en muslim som inte heller ville identifieras.

Libanon går igenom tuffa tider just nu med sin ekonomiska och politiska sammanbrott. Den korrupta härskande klassen släpper helt enkelt inte makten eller deras korrupta sätt och kommer inte att stoppa någonting för att hindra reformisterna från att fixa landet. De har försökt stoppa den kriminaltekniska granskningen av regeringskonton och störa utredningen av hamnexplosionen i Beirut som dödade 219 människor i augusti 2020. Bara förra veckan bytte militanter från Amal -rörelsen och Libanesiska styrkor skottlossning i Beirut och dödade 7 personer i ett försök att spåra ur spår hamnutredningen, men under dagens session; Parlamentsledamöter från båda partierna utbytte trevlighet och röstade tillsammans för att ändra vallagen.

De som röstade för dessa ändringar är följande partier:

AMAL -rörelsen som leds av Nabih Berri (som har varit parlamentets talare sedan 1992) tillsammans med deras allierade i den shiitiska duon.
Progressive Socialist Party leddes av Walid Jumblatt.
Framtidsrörelsen ledd av Saad Hariri
Det “Lebanese Forces” partiet leds av Samir Geagea.
Marada -rörelsen ledd av Sleiman Frangieh.
Och ett antal mindre partier.

VAD KAN GÖRAS?

I detta skede kan president Michel Aoun nedlägga veto mot lagen, men detta veto kan upphävas i parlamentet efter en tid. Mycket av presidentens befogenheter slopades i Taef -avtalet från 1990 som ironiskt nog godkändes av samma härskande klass som anges ovan.

Bassil och hans fria patriotiska rörelse har signalerat att de kommer att överklaga dessa förändringar i konstitutionella rådet i hopp om att libaneserna i Libanon och utomlands får tillbaka sina rättigheter.

Det enda andra alternativet är att folket i Libanon och utomlands straffar denna härskande klass vid valurnan 2022, oavsett lag.