Tientallen gewonden door noodweer in Duitsland

Sinds zondag zijn door het noodweer in het zuidwesten van Duitsland vier doden gevallen. Meer dan veertig mensen zijn door reddingswerkers gered uit levensgevaarlijke situaties.

Een van de omgekomenen was een brandweerman in Schwäbisch Gmünd die probeerde iemand uit een plotseling opgekomen waterstroom te redden.

De minister van Binnenlandse Zaken van de zwaargetroffen deelstaat Baden-Württemberg, Thomas Strobl, zei maandagavond in Stuttgart dat in totaal 520 mensen in veiligheid zijn gebracht door de reddingswerkers.

Strobl dankte en prees de circa zevenduizend reddingswerkers en daarnaast de vele vrijwilligers “dankzij wie nog veel ergere dingen zijn voorkomen”.

Natuurgeweld
Hij had ook kritiek op mensen die enkel opnames maakten om die snel op internet te verspreiden, zonder in actie te komen voor de slachtoffers van het natuurgeweld.

Heel het zuiden van het land is zwaar door het noodweer getroffen, maar Baden-Württemberg het meest. In enkele uren viel meer regen dan normaal in de hele maand mei, melden Duitse media maandag.

Spoorwegbrug
In Schwäbisch Gmünd, ten oosten van Stuttgart, zijn maandag de lichamen van twee vermisten dood gevonden. Ze werden onder een spoorwegbrug door een plotseling opgekomen watermassa in een kanaal gezogen. Een van de slachtoffers was de brandweerman die op de plek was aangekomen voor reddingswerk.

In Weissbach, ten noordoosten van Stuttgart, werd een man verrast in een plotseling ondergelopen ondergrondse garage en verdronk. Voorts kwam een meisje om niet ver van Schwäbisch- Gmünd, toen ze beschutting tegen de regen zocht onder een brug en door een trein werd gegrepen.

Stortregenen
Gebrek aan wind zorgde ervoor dat het in grote gebieden heel erg lang bleef stortregenen. Het noodweer is maandag verder getrokken naar het noordelijker gelegen Noord-Rijnland-Westfalen. Daar was veel onweer, hagel en regen, maar de schade bleef relatief beperkt.

Het zuidwesten van Duitsland kampt het hele weekend al met slecht weer. In de Duitse plaats Hoppstätten (Rijnland-Palts) werden zaterdag 35 mensen getroffen door de bliksem tijdens een jeugdvoetbalwedstrijd. De meeste slachtoffers waren spelertjes tussen de negen en elf jaar oud.