Rusland eist terugtrekking Turkse troepen Irak

Rusland eist dat Turkije zijn troepen terugtrekt uit Irak, meldt het Russische persbureau RIA dinsdag.

”Het houden van troepen in Irak is absoluut onaanvaardbaar”, citeerde RIA de minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov.

”In principe ben ik van mening dat wat de Turken doen veel meer publieke aandacht verdient van de kant van onze westerse partners”, aldus Lavrov. Volgens de minister zijn de acties van Ankara in Irak ”volstrekt onacceptabel”.

Turkije voert geregeld luchtaanvallen uit op doelen van de terroristische organisatie PKK in het bergachtige noorden van Irak sinds het staakt-het-vuren tussen beide partijen in juli vorig jaar definitief werd geschonden.

PKK-stellingen
Het Turkse leger heeft voor de zesde dag op rij luchtaanvallen uitgevoerd op PKK. Het leger bestookte in de nacht van maandag op dinsdag opnieuw PKK-stellingen in de zuidoostelijke provincie Hakkari, meldt het Turkse staatspersbureau Anadolu.

Die provincie, waar zich in veel dorpen en steden PKK-strijders hebben verschanst, was de afgelopen dagen ook al het toneel van bombardementen. Het Turkse leger bestookte toen bovendien PKK-kampen in Noord-Irak.

Bij gevechten met strijders van de Koerdische Arbeiderspartij dinsdag in Hakkari sneuvelde een Turkse militair en raakte een andere gewond.