Paus wil straffen bij nalatigheid melden misbruik

Bisschoppen die ‘nalatig’ zijn wanneer priesters worden beschuldigd van misbruik van minderjarigen, kunnen uit hun ambt worden gezet. Dat blijkt uit een zaterdag uitgevaardigd pauselijk decreet.

Paus Franciscus richtte in 2014 een Vaticaanse commissie op die moest vaststellen hoe misbruikzaken in de parochies het beste kunnen worden tegengegaan.

De Rooms-Katholieke Kerk kende de afgelopen vijftien jaar veel schandalen rond priesters die kinderen misbruikten, maar daar niet voor werden gestraft.

In plaats daarvan werden ze van parochie naar parochie gestuurd, zonder dat de autoriteiten iets over de zaken hoorden.

Ontslag
Het feit dat niet ingrijpen bij misbruik nog steeds niet tot ontslag op staande voet gaat leiden stemt David Clohessy, zelf slachtoffer en tegenwoordig hoofd van belangenvereniging SNAP, weinig hoopvol.

“In plaats van slechte bisschoppen gewoon te ontslaan, of informatie over misbruik te overhandigen aan de politie, komt het Vaticaan voor de zoveelste keer met een intern proces voor bisschoppen die kindermisbruik negeren of verhullen”, zei Clohessy in een verklaring.

“Een proces is alleen nuttig als het zo vaak wordt gebruikt dat er een afschrikkende werking vanuit gaat. Wij betwijfelen dat dat hierbij het geval zal zijn.”