Operation “Mani Pulite” har startat i Libanon

Ghada Aoun غادة عون
Ghada Aoun غادة عون

Operation “Mani Pulite” har startat i Libanon. En ärlig och modig domare har vågat ta itu med korruptionsärenden och göra uppror mot det korrupta och manipulerade rättssystemet till lön för de krokiga politikerna som har plundrat landet och vill täcka över sina brott till varje pris.

Domaren Ghada Aoun vågade öppna brinnande filer som “Casino du Liban”, förfalskat bränsle, Libanons Centralbanken, bedrägeri med teknisk kontroll och många andra ärende. Hon vågade utmana tidigare premiärministrar, ministrar, suppleanter eller centralbankscheferna, som hittills betraktats bland de oåtkomlig…

För närvarande står hon under den här korrupta politiska klassens vrede som för första gången är rädd för att bli utsatt. Detta åskslag manifesteras tyvärr genom domare Aouns hierarkiska överordnade, i synnerhet genom Ghassan Oueidat, den allmänna åklagaren som utsetts direkt av Hariri och styrs av det politiskt-maffia systemet som har styrt landet sedan 1992.

Domare Oueidat beslutade olagligt och övergrepp att avstå från Aouns ekonomiska register i ett uppenbart försök att skydda denna utmanade politik i dessa register.

Domare Aoun valde dock att fortsätta denna strid trots allt och gjorde verkligen en razzia på ett av de största växlingskontoren i Libanon som misstänks ha lett till förflyttningen av stora summor i dollar, för att destabilisera marknaden och accentuera devalveringen av valutan.

Idag är striden öppen och utgör den enda föreslagna vägen. Denna kamp kräver stöd från hela den libanesiska befolkningen, som är böjd under korruption, av alla övertalningar och alla trosuppfattningar.

Mot Ghada Aoun samlades alla som orsakade landets ruin, som gynnade systemet, inklusive politiker, journalister, domare eller religiösa.

Alla dem som har lidit och fortfarande lider av detta maffiasystem och betalar dyrt för det med sin hälsa, sina skattkammare och deras barns framtid måste stå bakom henne.

Jag förstår dem som tvivlar eller har frågor. Men striden pågår nu och överträdelsen är öppen. Jag ber dem behålla sina tvivel, ge sitt vaksamma men fasta stöd för att vinna denna kamp. Därefter kommer tiden för kritik eller analys av historien att komma senare. Det ligger i nationens kollektiva intresse.

Dr Elie Haddad