Utforska världen av libanesiskt vin | SevenFifty Daily

Libanons vin hos tiotals producenter
Libanons vin hos tiotals producenter

Courtney Schiessl Magrini är en Brooklyn-baserad vinjournalist på SevenFifty.com skrev en artikel om “Utforska världen av libanesiskt vin — bortom Chateau Musar”. Här kommer några punkter.

Landet har trots allt en uråldrig historia av vinproduktion – fenicierna gjorde vin i Libanon för tusentals år sedan – och flera andra kvalitetsproducenter har en historia som motsvarar, om inte föregår, Chateau Musars första vingårdsplanteringar 1930. Både “Château Ksara”, Libanons största producent, och “Domaine des Tourelles” går tillbaka till mitten av 1800-talet.

Men Chateau Musar är långt ifrån den enda kvalitetsvinsproducenten i Libanon. Bara fem libanesiska vingårdar var fortfarande i drift vid slutet av det libanesiska inbördeskriget i början av 1990-talet; idag har den siffran tiodubblats – åtminstone.

Även om det är relativt litet – mindre än delstaten Connecticut – är Libanon värd för ett brett utbud av mikroklimat, med höjd (den centrala bergskedjan som kallas Mount Lebanon toppar över 3 000 meter) och närhet till Medelhavskusten spelar nyckelroller. Bekaadalen, med sina lerkalkstensjordar och soliga vingårdar på hög höjd, har traditionellt sett varit ett nav för vinodling, men producenter finns över hela landet.

mer på daily.sevenfifty.com