Skandinavien och Libanon – När nationella hjältar bestämmer sig för att stå emot alla odds

Fakhreddine - Slaget vid Anjar 1623
Fakhreddine - Slaget vid Anjar 1623

Efter decennier i Sverige och integreras i det skandinaviska nationallivet får du en känsla av tillhörighet och stolthet. Dessa känslor är inte konstiga, särskilt när du läser om deras nationella hjältar. De överlevde två världskrig och blev självständiga genom att offra när deras landsmän var skeptiska och till och med skrattade åt; Engelbrekt of Sweden blev prejudicerande för svenska anspråk på suveränitet, Gunnar Sønsteby var medlem i den norska motståndsrörelsen under den tyska ockupationen, Carl Gustaf Emil Mannerheim, Finlands mest kända militära ledare, hjälpte sina landsmän att tjäna “sina egna självständiga liv inom de fria folkens familj”, gruppen Holger Danske bildades av fem män som alla hade kämpat mot nazisternas ockupation.

Libanons nationella hjältar är de få soldater, från den libanesiska armén, som mot alla odds stoppade en lång konvoj med tunga stridsvagnar i timmar på “Kahale”-vägen år 1990, medan krigsflygplan från två länder flög över deras huvuden varav dunkade den presidentpalatsen och kanonerna från kollaboratörer slog till mot deras försvar. Denna kamp var milstolpen för all kamp mot ockupationerna. Det var dessa uppoffringar som senare ledde till den verkliga ursprungliga sloganen: “Sovereignty Freedom Independence”.

Libanesernas motstånd går långt djupt i deras historia. Detta är inte rätt plats nu för att räkna upp alla händelser som går djupt in i libanesernas sinnen och själar. Men Libanons nationella figur presenterar sig med fadern till den libanesiska armén som så småningom leder till den nation vi har i dag: Fakhreddine II. Prinsen samlade för första gången år 1623 alla libanesiska familjer och fraktioner och bildade en liten enad armé mot 50000 ottomaner i det berömda slaget vid Majdal Anjar och vann.

Original bild av “Ramy Ayash photography”