Brief aan de heer Le Drian

Jean-Yves Le Drian.
Jean-Yves Le Drian. AFP/FRED TANNEAU

Minister,

Staat u mij toe, na uw laatste media-interventie over de situatie in Libanon, dezelfde angst en hetzelfde gevoel van ernst met u te delen, maar helemaal niet dezelfde diagnose.

Iedereen in dezelfde tas stoppen lijkt mij niet in staat de actie te dienen die Frankrijk sinds 4 augustus heeft ondernomen om Libanon uit deze impasse te halen.

U roept inderdaad de blokkering op op het niveau van de grondwet van een nieuwe regering, maar u weet niet wie deze grondwet blokkeert door voorwaarden op te leggen die geleidelijk toenemen telkens wanneer een oplossing wordt voorgesteld, door de grondwettelijke regels te schenden. Basisprincipes en, erger nog, tijd doorbrengen in vliegtuigen en in het buitenland in plaats van in het veld te zijn totdat u uw bestemming bereikt.

U vermeldt, mijnheer de minister, de noodzaak om projecten voor sanering van het openbare leven te lanceren, maar als kenner van Libanon weet u niet zonder te weten wie degenen zijn die deze projecten blokkeren en die hun chantage uitoefenen en aarzelt u niet om te dreigen met het land in brand gestoken en bloedvergieten als hun prestaties werden aangeraakt. Het voorbeeld van de auditsite van de juridische accountant is het typische voorbeeld waar president Macron om heeft opgeroepen, maar waarvoor alleen de Libanese president-generaal Michel Aoun met hand en tand vecht.

Minister,
U heeft gelijk als u denkt dat de ineenstorting rampzalig zou zijn voor de Libanezen en voor de regio; Ik zou er van mijn kant aan willen toevoegen dat deze ineenstorting nog rampzaliger zou zijn voor de hele wereld, waar miljoenen vluchtelingen het risico lopen het Westen en met name Europa binnen te vallen. Omgekeerd zal een vreedzaam en soeverein Libanon buitengewoon gunstig zijn voor de wereld, met name voor Frankrijk, vooral wanneer het de mogelijkheid zal hebben om zijn natuurlijke hulpbronnen, met name gas, te winnen.

Libanon heeft geen bevel nodig, maar eerder een begeleiding zoals een grote broer met zijn jongere broer, precies zoals president Macron het op 6 augustus in Beiroet uitdrukte.

Libanon behoeft geen verwatering van verantwoordelijkheden, maar integendeel stevige en duidelijke standpunten op basis van een goede diagnose zonder handschoenen of pincet.

Ten slotte heeft Libanon grote maatregelen nodig om het te helpen zijn geld terug te krijgen dat door overboeking naar het buitenland is geplunderd. perfect haalbare actie via juridische procedures via bijvoorbeeld Tracfin.

Minister,

Zelfs als veel Libanese “functionarissen” niet aan hun rol voldoen, bestaat er geen twijfel over de regionale en internationale dimensie van de huidige crisis. Alleen Frankrijk kan Libanon echt helpen met het oog op de historische, geografische en sociaal-culturele nabijheid tussen de twee landen om de trend te keren en de gewenste verandering op te leggen door de president van de Libanese Republiek en alle krachten die er echt tegen vechten te steunen. het corrupte systeem in Libanon.

Dr Élie Haddad
President van de Rally For Lebanon (RPL)