Libanon måste ta bort korruptionens kultur. Kenya är en förebild

“Har du någonsin blivit rånad? Eller hade något du värdesätter med våld tagit från dig mot din vilja? Det bryter. Känslor av raseri, överfall och hjälplöshet. Det är hur korruption känns. Korruption är stöld. Det är frätande, det är kriminellt, det är giftigt och det är bedrövligt”, Wanjira Mathai började sin föreläsning på TED i september 2019.

När hennes ord ekade i mina öron slog likheten med Kenya-frågor och Libanon oerhört. Båda länderna led av stölden av statens medel och de djupa rötterna till korruption överallt. Här är några utdrag ur hennes kultur.


Korruption i Kenya har olika former och korruption finns överallt. Korruption är förödande för ekonomi, demokrati och miljö. Det berövar medborgarna livsviktiga sociala tjänster och gör mänskligt liv värdelöst.

Kenya har rankats bland de 10 mest korrupta länderna i världen. Kenya förlorar varje år en tredjedel av sin nationella budget till korruption. Det är sex miljarder dollar (ca 60 biljoner kronor). Det är helt oacceptabelt. Vi kan inte klaga för alltid. Antingen bestämmer vi att vi ska leva med det eller så kommer vi att ändra det.

Vi måste tro på vår förmåga att åstadkomma den framtid vi vill se
Wanjira Mathai

Så om vi ska ta bort korruption måste vi börja innan det någonsin slår rot. Vi måste ingripa tidigt. Jag vet inte om ditt land, men där jag kommer ifrån kommer ungdomar att leda oss in i framtiden.

Nu är här tre strategier som vi använder som vi tror kan replikeras i alla skolmiljöer.

Först måste vi förstå varför: Varför händer korruption i första hand? Kallar vi det för vad det är – stöld – eller glanser vi över det med andra ord? När små barn kan modellera hur det ser ut och känns att hantera korruption är det troligt att de, när de står inför ett dilemma i framtiden, kommer att modellera det de har lärt sig.

För det andra måste vi lära ut karaktär uttryckligen. Nu kan det verka uppenbart, men ett barn som uppvisar tillväxts tankar och en känsla av självkontroll är självförtroende. Och ett självförtroende barn kommer sannolikt att stå upp för vad de tror.

För det tredje måste vi bygga personligt ledarskap hos våra barn tidigt för att ge dem en möjlighet att veta hur det ser ut att kalla ut korruption när de ser det, hur det känns att stå upp och räknas när de behövs och, för mig, för att skapa det viktigaste sambandet mellan mänskligt lidande å ena sidan och korruption, girighet och själviskhet å andra sidan.

Unga människor måste tro att en ny verklighet är möjlig

Vi måste tro på vår förmåga att åstadkomma den framtid vi vill se, var och en på vårt lilla sätt. Unga människor måste tro att en ny verklighet är möjlig. Korruption, klimatförändringar, ekosystemkollaps, förlust av biologisk mångfald – alla dessa frågor behöver ledarskap.

Och med ord från Baba Dioum från Senegal: “I slutändan kommer vi bara att bevara det vi älskar, vi kommer bara att älska det vi förstår och vi förstår bara det vi lär oss.”



Källor: Wanjiras text via TED | Image via Nairobigarage
Mer om Korruption on TED.